4 milyon yetişkin okuma yazma öğrendi  
4 milyon yetişkin okuma yazma öğrendi

4 milyon yetişkin okuma yazma öğrendi

Millî Eğitim Bakanlığı zorunlu ilköğretim çağı dışında bulunan ve okuma-yazma bilmeyen vatandaşlar için halk eğitim merkezleri bünyesinde düzenlediği kurslarda yaklaşık 4 milyon yetişkine okuma yazma öğretti. 

4 milyon yetişkin okuma yazma öğrendi

Millî Eğitim Bakanlığı verilerine göre; 2003-2014 yılları arasında okuma yazma bilmeyen yetişkinler için halk eğitim merkezleri bünyesinde açılan kurslarda 2 milyon 797 bin 985’i kadın olmak üzere toplam 3 milyon 993 bin 589 kişi okuma yazma öğrendi. 

 

Okuma yazma bilmeyen tek kişi için bile kurs açabilme imkânı sağlandı

Eğitim çağı dışında bulunan yetişkinlerin okuma yazma sorununu çözmek amacıyla Türkiye genelinde çeşitli kampanyalar düzenlendi. Bu kapsamda halk eğitim merkezlerinin görevlendirdiği eğiticiler vasıtasıyla okuma yazma bilmeyenlerin tespiti için alan taramaları yapıldı. Okuma yazma bilmeyen bir vatandaş için bile okuma yazma kursu açabilme imkânı sağlandı. 

Bilindiği gibi, ilköğretim çağı dışında bulunan ve okuma-yazma bilmeyen vatandaşların okuryazar yapılması hedeflenerek 6 Haziran 2008 tarihinde Ana Kız Okuldayız okuma yazma kampanyası başlatıldı. 8 Eylül 2012 tarihinde tamamlanan bu kampanya kapsamında 174 bin 472 adet kurs açılarak bu kurslara 2 milyon 590 bin 446 vatandaşın katılımı sağlandı. Kampanya neticesinde 1 milyon 832 bin 617 yetişkin okuryazarlık belgesi alırken, 307 bin 364 vatandaş ise ikinci kademe yetişkinler eğitimi başarı belgesi almaya hak kazandı. 

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.