Bakan Avcı, Türk Dünyası Dede Korkut Parkı´nın Açılışını Yaptı  
Bakan Avcı, Türk Dünyası Dede Korkut Parkı´nın Açılışını Yaptı

Bakan Avcı, Türk Dünyası Dede Korkut Parkı´nın Açılışını Yaptı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir´de kalıcı eserler kapsamında kazandırılan Türk Dünyası Dede Korkut Parkı, Dede Korkut Anıt Duvarı´na ilişkin, “Bütün Türkiye´den, Türk dünyasından, Türk dünyasında bir başka örneği olmayan bu güzel eseri görmeye ve orada Dede Korkut´a bir kere daha fatiha okumaya çocuklarımız, öğretmenlerimiz gelecekler. Burada kültürümüzün temel taşlarından biriyle bir kere daha selamlaşacaklar“ dedi.

Bakan Avcı, Türk Dünyası Dede Korkut Parkı´nın Açılışını Yaptı

Bakan Avcı, Vilayet Fidanlığı alanına yapılan, "Türk Dünyası Dede Korkut Parkı, Dede Korkut Anıt Duvarı ve Mihriye Hatun Camisi"nin açılış törenlerine katıldı.

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başlayan törende Bakan Avcı, mehter takımı ve halk oyunları gösterisini izledi.

 

Bakan Avcı, burada yaptığı konuşmada, "Böyle zamanlarda hazırlanmış klişe bir konuşmayı sizlere bir eziyet olarak görüyorum. Onun için çok kısa teşekkürlerle yetinmek istiyorum" diye konuştu.

 

Dede Korkut´un duasını okuyan Bakan Avcı, şöyle devam etti:

 

"Yerli Karadağların yıkılmasın. Gölgelice kaba ağacın kesilmesin. Kan gibi akan görklü suyun kurumasın. Kanatlarının ucu kırılmasın. Kadir Mevlam seni namerde muhtaç etmesin. Allah´ın verdiği umudun kırılmasın. En sonunda arı imandan ayırmasın. Ak alnında beş kelime dua kıldık, kabul olsun. Derlesin, toplasın, günahınızı, adı güzel, adı görklü Muhammed´in yüzü suyu hürmetine bağışlasın. Bu duaya ´amin´ diyenler, ´Tanrıyı görsün."

 

Bakan Avcı, parkın açılışına emeği geçen herkese ve Eskişehir´i 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasını müjdeleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a teşekkür etti.

 

Törene katılanlara da teşekkürlerini ileten Bakan Avcı, şöyle konuştu:

 

"Bütün Türkiye´den, Türk dünyasından, Türk dünyasında bir başka örneği olmayan bu güzel eseri görmeye ve orada Dede Korkut´a bir kere daha fatiha okumaya çocuklarımız, öğretmenlerimiz gelecekler. Burada kültürümüzün temel taşlarından biriyle bir kere daha selamlaşacaklar. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

 

Bakan Avcı´dan kitap tavsiyesi

 

Vali Tuna, Bakan Avcı´ya İznik çinisi üzerine, anıt üzerindeki figürlerden zümrüdü anka kuşunun figürü bulunan tablo hediye etti.

 

Hediye´nin ardından Bakan Avcı, zümrüdü anka kuşunun kültürümüzde "huma kuşu"olarak bilindiğini anımsatarak, öğrenci ve öğretmenlere, yazar Enis Batur´un "30 kuş birden olmak" kitabını okumalarını tavsiye etti.

 

Konuşmaların ardından Bakan Avcı, Vali Tuna, sırasıyla Türk Dünyası Dede Korkut Parkı, Dede Korkut Anıt Duvarı ve Mihriye Hatun Camisi´nin açılış kurdelelerini kesti.

 

Daha sonra Dede Korkut Anıt Duvarı hakkında Bekir Soysal´dan bilgi alan Bakan Avcı, parkı ve Mihriye Hatun Camisi´ni gezdi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.