Bakan Avcı: Türkiye´nin başarıları yeni bir küresel mimarinin kurulmasında imkân sağlayacak  
Bakan Avcı: Türkiye´nin başarıları yeni bir küresel mimarinin kurulmasında imkân sağlayacak

Bakan Avcı: Türkiye´nin başarıları yeni bir küresel mimarinin kurulmasında imkân sağlayacak

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkiye’nin az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin haklarını G20 zemininde dile getirerek yoksullaşmanın getirdiği baskıların izale edilmesine ve bozulan adalet duygusunun yeniden tesisine katkı sağlayacağını söyledi.  “Bakan Avcı, Türkiye’nin başarıları yeni bir küresel mimarinin kurulmasında imkân ve fırsat sağlayacaktır” dedi.

Bakan Avcı: Türkiye´nin başarıları yeni bir küresel mimarinin kurulmasında imkân sağlayacak

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir’de G20 Perspektifinde Dünya ve Türkiye’nin Geleceği Konferansı’na katıldı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Fazıl Tekin Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta konuşan Bakan Avcı, küresel ekonomik işbirliğinin temel platformu olarak kabul gören G20 Zirvesi’nin küreselleşmenin etkilerini giderek arttığı günümüzde ortak çözümlere ulaşma hedefine varılmasında ve ülkeler arası işbirliğinin gerçekleştirilmesinde önemli bir misyon üstlendiği söyledi. .

Düşük büyüme oranları ve istihdamının daralması ile birlikte insan ihtiyacının artması ve çeşitlenmesinin ülke ekonomilerinin bir dizi güçlükle karşılaşmasına sebep olduğuna işaret eden Bakan Avcı, şunları söyledi: “İklim ve çevre problemlerinin daha da görünür ve tartışılır hale gelmesi, ekonomik büyümelerin çok uluslu şirketlerin kâr hırsı sebebiyle tek yanlı ve insanların temel ihtiyaçlarını göz ardı ederek büyümesi eşitsizliğin artmasına, az gelişmiş ülke ekonomilerinin zorluklarının fazlalaşmasına ve yoksulların gözetilmesine ilişkin politikaların göz ardı edilmesine sebep olmaktadır. Türkiye’nin çarpıcı bir başarı hikayesiyle birlikte G20 dönem başkanlığını üstlenmesi az gelişmiş ülkeler ve yoksullar aleyhine bozulan dengenin yeniden tesis edilmesi için büyük önem taşıyor.”

 

“G20 Zirvesi, dünya ülkeleri arasında giderek açılan makasın daraltılmasını sağlayacaktır”

Bakan Avcı, Türkiye’nin az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin haklarını ve taleplerini G20 zemininde dile getirerek yoksullaşmanın getirdiği baskıların izale edilmesine ve bozulan adalet duygusunun yeniden tesisine katkı sağlayacağını anlattı. Bakan Avcı konuşmasına şöyle etti: “G20 zirvesinin az gelişmiş ekonomilere daha fazla yoğunlaşmasını, ekonomik gelişmişlik seviyeleri arasındaki işbirliğini arttırmasını temin etmek, dünya ülkeleri arasında giderek açılan makasın daraltılmasını sağlayacaktır. Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı bu bakımdan büyük öneme sahiptir ve Türkiye’nin başarıları yeni bir küresel mimarinin kurulmasında imkân ve fırsat sağlayacaktır. Biz buna inanıyoruz. G20 dönem başkanı olarak biz az gelişmiş ekonomilere duyarlılığın arttırılması yanında gıda güvenliği ve yoksul ülkelerin gıda ihtiyaçlarının karşılanmasında da etkin rol oynayabiliriz. Bizim insani yardım kuruluşlarımızın dünya çapında tesis ettiği küresel vicdan hareketini G20’nin gündemine taşıyabilir, mültecilerin sorunlarının etkili olarak tartışılmasını sağlayabiliriz. Güçlü ekonomiler arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesinde, ekonomik işbirliklerinin arttırılmasında da Türkiye önemli görev üstlenebilecek durumdadır. Bizim gelişmiş ülkelerle ve AB ülkeleriyle var olan yakın işbirliğimiz köprü ülke konumumuzu bu vesileyle daha da güçlendirecektir. Dönem başkanlığımız boyunca bu meselelerin akademik düzeyde tartışılması da zaruridir. Bu toplantının bu istikamette faydalı olacağına yürekten inanıyor, katkı veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”

Konferansa Bakan Avcı’nın yanı sıra, G20 Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ve Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ile diğer ilgililer katıldı.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.