Bakan Avcı, “Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi“ne katıldı  
Bakan Avcı, “Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi“ne katıldı

Bakan Avcı, “Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi“ne katıldı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yürütülen faaliyetler sonucunda son 2 yılda, erken çocukluk eğitiminde, okula devam eden çocuk sayısında yaklaşık 150 bin artış sağlandığını söyledi.

Bakan Avcı, “Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi“ne katıldı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Haliç Kongre Merkezi´nde düzenlenen "Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi"ne katıldı.

 
Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yürütülen faaliyetler sonucunda son 2 yılda erken çocukluk eğitiminde okula devam eden çocuk sayısında yaklaşık 150 bin artış sağlandığını belirterek, "2001-2002 Eğitim Öğretim Yılında yüzde 11 olan bu kademedeki okullaşma oranı, bugün itibarıyla 5 yaşta yüzde 70´e ulaştı. Okul öncesi eğitim alanındaki gelişmeler sadece okullaşma oranlarıyla da sınırlı değildir. 2002´de 14 bin 295 olan bu kademedeki öğretmen sayımız, bugün itibarıyla 72 bin 228´e ulaştı. Aynı dönemde derslik sayısı 5 kattan daha fazla artarak 11 bin 314´ten 58 bin 265´e yükselmiştir" dedi.

 
Bakan Avcı, İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği (İGEDER) tarafından düzenlenen "Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi"nin açılışında, eğitimin şahsiyet inşası olduğunu, sürecin anne karnından başladığını dile getirerek, okul öncesi, erken çocukluk eğitiminin de önemli olduğuna işaret etti.


Eğitimcilerin ve anne-babaların vazifesi, değerlerine uygun çocuklarını yetiştirmek
Çocukların belli özellikleri yüklenmiş olarak dünyaya geldiğini, insani bütün özelliklerin çocukta bulunduğunu vurgulayan Bakan Avcı, "Bizim medeniyetimizde fıtrat dediğimiz kavram tam da budur. Yani eğitimcilerin, anne-babaların vazifesi, çocuğun fıtratında mündemiç olan değerlere uygun biçimde yetişmesi için tedbirler almak, yetişme süreçlerini bu özelliğe uygun hazırlamaktır" diye konuştu.


Bakan Avcı, insani meziyetleri kuşanmış, millî değerleri benimsemiş nesillerin yetişmesi için tedbirleri artırmanın ve eğitimin bütün kademelerini bu muhtevada sürdürmenin gerekliliğine inandıklarını ifade ederek, bu nedenle okul öncesi eğitim konusunun, AK Parti hükümetlerinin öncelikli eğitim politikaları arasında yer aldığını, 2002´ye kadar ihmal edilen ve sadece kreş mantığıyla çalışan son derece sınırlı, dar kapsamlı okul öncesi eğitim hizmetlerinin ayrı bir önceliğe sahip olduğunu söyledi.


“20 bin çocuğa maddi destek vererek, okul öncesi eğitimden yararlanmasını temin ettik”
Son 2 yılda erken çocukluk eğitimiyle ilgili yapılanlara değinen Bakan Avcı, şu bilgileri paylaştı: "2014´te Temel Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde Erken Çocukluk Eğitimi Daire Başkanlığını kurduk. Fiziki mekanlardan tam kapasiteyle yararlanabilmek için günde 6 saat ve yarım günlük eğitim modeline geçtik. Mevzuatımıza, ´Resmi okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim hizmetlerinin ücretsiz olduğu´ hükmünü getirdik. Ekonomik sebeplerin okul öncesi eğitime engel olmasına mani olmaya çalışıyoruz. Şartlı eğitim yardımı uygulamasından okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların da faydalanmasını sağladık. Yaklaşık 20 bin çocuğumuza maddi destek vererek, okul öncesi eğitimden yararlanmasını temin ettik. Çalışan annelerin tam gün talebini karşılamak için çocuk kulüplerini yaygınlaştırıyoruz, faaliyetlerini çeşitlendirdik, daha da çeşitlendireceğiz. Farklı kurumlara bağlı faaliyet gösteren okul öncesi eğitim kurumlarını, bakanlığımız bünyesine, e-okul sistemine dahil ettik. Fiziki mekan sorununu çözmek için 1 ve 2 derslikli anaokulu projelerini hazırlayarak bütün illere gönderdik ve ek ana sınıfı yapımlarını hızlandırdık. Bütün erken çocukluk eğitim kurumlarına ücretsiz eğitim materyalleri dağıttık, dağıtıyoruz."


Bakan Avcı, yürütülen faaliyetler sonucunda son 2 yılda okula devam eden çocuk sayısında yaklaşık 150 bin artış sağlandığını kaydederek, "Bu birçok ülkenin erken çocukluk eğitimindeki toplam öğrenci sayısından daha fazladır. 2001-2002 Eğitim Öğretim Yılında yüzde 11 olan bu kademedeki okullaşma oranı, bugün itibarıyla 5 yaşta yüzde 70´e ulaştı. Okul öncesi eğitim alanındaki gelişmeler sadece okullaşma oranlarıyla da sınırlı değildir. 2002´de 14 bin 295 olan bu kademedeki öğretmen sayımız, bugün itibarıyla 72 bin 228´e ulaştı. Aynı dönemde derslik sayısı 5 kattan daha fazla artarak 11 bin 314´ten 58 bin 265´e yükselmiştir" diye konuştu.


Konuşmaların ardından Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Topbaş, Bakan Avcı´ya günün anısına plaket sunarken, Bakan Avcı da programa katkıda bulunanlara plaket verdi.
 
Kongrede millî ve özgün model arayışları
Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi, İGEDER tarafından insani, millî ve özgün model arayışları çerçevesinde eğitimin yeniden değerlendirilmesi amacıyla düzenlendi.


"Ne Kadar Erken O Kadar İyi" temasıyla 20 Mart´a kadar sürecek kongreye Kanada, ABD, İngiltere, Belçika, Avustralya, Güney Kore, Malezya, Pakistan, Fransa, Kazakistan, Azerbaycan, Avusturya, Gana, Burkina Faso ve Özbekistan´dan katılacak uzmanlar, ülkelerinde uygulanan erken çocukluk eğitimine ilişkin uygulama örneklerini anlatacak.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.