Büyük ve Duamelle İl Eylem Planları Çerçeve Programını İmzaladı  
Büyük ve Duamelle İl Eylem Planları Çerçeve Programını İmzaladı

Büyük ve Duamelle İl Eylem Planları Çerçeve Programını İmzaladı

Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ile UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe DUAMELLE “İl Eylem Planları” çerçeve programını imzaladı.

Büyük ve Duamelle İl Eylem Planları Çerçeve Programını İmzaladı

Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı illerde Suriyeli çocukların eğitime erişimini artırmak, bu bölgelerde eğitimlerine devam eden en dezavantajlı Türkiyeli ve Suriyeli çocukları desteklemek ve eğitimin niteliğini artırmak amacıyla hazırlanmış ve hazırlanacak olan İl Eylem Planları (İEP) Millî Eğitim Bakanlığı ile UNICEF Türkiye Temsilciliği tarafından Suriyeli çocuklarında gittiği Fatih Sultan Mehmet İlkokulu’nda tanıtıldı.

 

Törende açıklamalarda bulunan Büyük: “Millî Eğitim Bakanlığı, ilgili bütün paydaşları ile işbirliği içerisinde, Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriye vatandaşlarının eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yürüttüğü çalışmalar neticesinde Suriyeli çocukların kayıp nesil olmaması ve kendilerine güzel bir gelecek inşa edebilmelerini amaçlamaktadır. Bugüne kadar bu çalışmaların neticesinde yüzbinlerce çocuğa ulaşabildik ve eğitime erişimlerini sağladık. 2015-2016 ders yılının sonuna kadar ulaşamadığımız veya bize ulaşamayan yüzbinlerce çocuğa daha ulaşmayı hedefliyoruz. Bugün burada üzerinde anlaşmaya vardığımız, iller özelinde hazırlanacak eylem planları bu sebeple hedeflerimize ulaşmamız noktasında çok önemli” dedi.

 

Türkiye´nin 4 yılı aşkın sürede diline, dinine, inancına bakmadan milyonlarca Suriyeliyi Türkiye´ye kabul ettiğini anımsatan Büyük, kamunun kaynaklarından Suriyeliler için yaklaşık 8 milyar dolar harcadığını vurgulayarak, dünyanın Türkiye´ye sadece 417 milyon dolar gönderdiğini aktardı.

 

MEB´in bu yıl sonuna kadar eğitimin çağındaki tüm çocukları eğimin sistemine dahil etmeyi amaçladığına vurgu yapan Büyük, Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun BM Genel Kurulu’na yaptığı konuşmada, 460 bin çocuğun daha bu yılın sonuna kadar eğitim sistemine entegre edilmesine ilişkin hedefi ortaya koyduğunu hatırlattı ve bu hedefi yakalamak için gece gündüz çalışacaklarını bildirdi.

 

Suriyeli çocuklara eğitimin yanın da rehberlik hizmeti de verdiklerini belirten Büyük, Suriyeli öğrenciler için 30 yakın okul yapıldığını ve bazı okulların da saat 14.30´dan sonra bu öğrenciler ve gönüllü Suriyeli öğretmenlerin hizmetine açıldığını bildirdi.

 

6 bin Suriyeli öğretmen teşvik ediliyor

UNICEF ile yapılan protokol kapsamında yaklaşık 6 bin Suriyeli öğretmenin teşvik edildiğine işaret eden Büyük, "Çalıştırmıyoruz. Onlar gönüllü hizmet ediyor, biz de teşvik ediyoruz. Kamp içerisinde 150 dolar, kamp dışında 220 dolar her ay onların hesabına yatırıyoruz. Hem öğretmen sayısını artırmak hem de ödenen teşviki artırma adına çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

 

Suriyeli çocukların denklik probleminde çözüldüğünü anlatan Büyük, MEB´in yaptığı sınava giren 7 bin lise öğrencisinin yüzde 41´inin başarılı olarak diplomalarını aldığını açıkladı.

 

Bu öğrencilerin Türkiye ve dünyadaki üniversitelerde kendilerine tanınan kontenjanlarda eğitim öğretime devam edeceklerini ifade eden Büyük, "Liseyi bitiren Suriyeli öğrenciler Türk öğrencilerin kontenjanlarını kullanmıyorlar. YÖK´ün Suriyeli öğrencilere ayırdığı kontenjanı kullanıyorlar. Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca da süreç içerisinde 5 bin öğrenci burslandırılacak. Geçen yıl bin 100 öğrenciyi burslandırdılar. Böylece, üniversite öğrenimlerini de teşvik etmiş oluyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

 

UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle törende yaptığı konuşmada; “Eğitim yalnızca çocukların temel bir hakkı değil aynı zamanda yaşadıkları zorlu dönemi atlatmaları ve kendi, gelecekleri ile Suriye ve bölgenin geleceği açısından da yaşamsal öneme sahip bir konudur. İl Eylem Planları ile çocuklara kaliteli eğitim fırsatlarına erişim kapsamını genişletmeye ve Türkiye Hükümeti’nin okul dışındaki çocukları eğitime kazandırma çalışmalarını desteklemeye devam edeceğiz. Bu hepimizin ahlaki sorumluluğudur. Hepimiz daha fazla sayıda çocuğun okula erişimini sağlamakla yükümlüyüz.” dedi.

 

Türkiye´de 200 binden fazla çocuğun eğitim gördüğünü belirterek, Türkiye´nin ve Millî Eğitim Bakanlığının çabasıyla okulların kapısının çocuklara açıldığını ifade etti.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun BM Genel Kurulundaki konuşmasında okula giden Suriyeli çocukların sayısının iki katına çıkarılacağını söylediğini hatırlatan Duamelle,  "Biz de bu iddialı hedefi destekliyoruz. Türkiye hükümetine gereken her türlü yardımı sunmaya hazırız" diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından, Büyük ve Duamelle  İl Eylem Planları çerçeve programını imzaladı.

 

Daha sonra beraberindeki yetkiler ile 1. sınıfta eğitim gören öğrencilere çanta dağıttılar.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.