Erdem, "Liseli Gençler Osmanlıca Yarışıyor" projesinin tanıtım programına katıldı  
Erdem, "Liseli Gençler Osmanlıca Yarışıyor" projesinin tanıtım programına katıldı

Erdem, "Liseli Gençler Osmanlıca Yarışıyor" projesinin tanıtım programına katıldı

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, tüm gençliğin temel Osmanlıca öğrenmesini istediklerini belirterek, "Tüm gençliğin temel Osmanlıca öğrenmesini istiyoruz. Daha ileri derece Osmanlıca öğrenilerek dünyanın birçok yerindeki Osmanlı´nın büyük medeniyetinin ortaya çıkarılmasını istiyoruz." dedi.

Erdem, "Liseli Gençler Osmanlıca Yarışıyor" projesinin tanıtım programına katıldı

İstanbul’da liseler arasında düzenlenen "Gençler Osmanlıca Yarışıyor" projesinin tanıtım ve açılış programı Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’in katılımıyla gerçekleşti. 
 
Bağcılar Dündar Uçar Teknik ve Endüstri Anadolu Meslek Lisesinde gerçekleştirilen tanıtım programında konuşan Erdem, Osmanlıca ile geçmişten geleceğe köprü kurduklarını söyleyerek, şöyle devam etti: "13. yüzyıldan bu yana kullandığımız Osmanlı Türkçesini öğrenmenizi istiyoruz. Bir millet düşününün, kendi marşını yazıldığı dilde okuyamıyoruz. Bu çok acı. Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak 2012 yılında Hayrat Vakfı ile bir protokol imzaladık. O günden bugüne bu proje gelişerek yarışmalar yapılacak hale geldi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, en son 2023 Gençlik Şurası´nda gençlere hitaben ´Sevgili gençler bir yabancı dili muhakkak konuşun, iyi öğrenin. Osmanlıcayı da bilin, en azından yüzünden okumayı öğrenin.´ diye gençlere hedef göstermiştir. Osmanlıcayı öğrendiğiniz takdirde dil şuurunuzla konuşur, geçmiş hafızanıza da kavuşmuş olursunuz. Sanatsal olarak da birçok yeni ufuklar açılır. 150 milyon civarında Osmanlıca belge var ve bunların yüzde 25´i okunamaz durumda. 38 ülkede Osmanlıca eserler var. Sadece Bulgaristan´da 2 milyon Osmanlıca eser var. Bir kere tüm gençliğin temel Osmanlıca öğrenmesini istiyoruz. Daha ileri derece Osmanlıca öğrenilerek dünyanın birçok yerindeki Osmanlı´nın büyük medeniyetinin ortaya çıkarılmasını istiyoruz."
 
Erdem, orta öğretimde 18 bin öğrencinin zorunlu ders olarak, yaklaşık 100 bin öğrencinin de seçmeli derslerle Osmanlıca öğrendiğini bildirdi. Ayrıca, STK’larla yapılan protokollerle Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün çalışmasıyla 2014´ten bu yana açılan 14 bin kursta, 400 bin kişinin Osmanlıca eğitimi aldığını belirten Erdem, "İnşallah bütün gençlerimiz Osmanlı Türkçesi öğrenir. Gençlerimiz Bulgaristan, Makedonya, Sudan, Cezayir´e gittiğinde bir camide yazan Osmanlı eseri varsa mahcup olmadan o yazıyı okuyup, kültürüyle bağını kurar." ifadelerini kullandı.
 
Yarışmaya 39 ilçede bulunan 96 liseden 5 bin öğrenci katılıyor. 2 ay verilecek Osmanlıca eğitimini tamamlayan öğrenciler okulda sınavdan geçecek. İlk üçe girenler önce okullar arasında sonra başarılı olanlar da sırasıyla ilçe ve il birinciliği için yarışacak.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.