“Sanata engel yok” sergisi  
“Sanata engel yok” sergisi

“Sanata engel yok” sergisi

Özel eğitim okullarında eğitim gören öğrencilerin yaptığı eserlerden oluşan “Sanata Engel Yok: En Özel Öğrenciler Eserler ve Etkinlikler“ sergisi Dolmabahçe Sanat Galerisi´nde açıldı.

“Sanata engel yok” sergisi

Özel eğitim öğrencilerinin yaptığı eserlerden oluşan sergi, Dolmabahçe Sanat Galerisi´nde açıldı. Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlenen serginin açılışında yaptığı konuşmada, özel bir günde, özel bir mekanda, özel bir sergiyle bir arada bulunduklarını söyledi.

 

İnsanların engellerinin sadece bir alandaki yetilerini sınırlandırdığını, bunun diğer yetilere herhangi bir sıkıntı çıkarmayacağını ifade eden Tekin, "Temel düşüncemiz engelli değil, özel çocuklarımız. Her çocuğumuzun, her bireyimizin farklı alanlarda çok farklı yetileri ve yetenekleri var" dedi.

 

Sergilenen eserlerin engelli çocuklar tarafından yapıldığını ayırt etmenin mümkün olmadığını belirten Tekin, eserleri yapan çocuklara ve onlara emek veren öğretmenlere teşekkür etti.

 

Her çocuğun kendisine özel yeteneğinin bulunduğunu kaydeden Tekin, "Başka alanlardaki eksiklikler o yeteneklerin ortaya çıkmasını engelleyemez. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü de çocuklarımızın diğer yeteneklerinin ortaya çıkmasının engellenemeyeceğini bize bir kez daha hatırlatıyor" diye konuştu.

 

“Engel, hayatın belki bir alanında bizi engeller, ama  bin alanda geliştirir”

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör de sergide özel eğitim öğrencilerinin eserlerinin yer aldığını söyledi. Eserleri görenlerin bunların normal sanatçılar tarafından yapıldığı düşündüğünü dile getiren Güngör, ziyaretçilerin eserlerin engelli öğrencilerce yaratılmış olma ihtimalini düşünmediğini aktardı.

 

Bunun ilk bakışta doğru bir yargı olduğunu kaydeden Güngör, "Ancak bu serginin mottosu, sanata engel yok. Sanatın engelle bir alakası yok. Engel, hayatın belki bir alanında bizi engeller ama  hayatın bin alanında da bizi geliştirir. Bu sergide öğrencilerimizin, çok gelişmiş, estetik düzeyi yüksek çok nitelikli eserlerini görüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

 

Eserleri özel eğitim okullarıyla mesleki eğitim merkezlerinde öğrenim gören öğrencilerin yaptığını anlatan Güngör, şöyle konuştu: "Engeller çeşitli düzeyde olabilir. Orta, hafif, zihinsel, görme, işitme engelli ve otistik öğrencilerimiz olabilir. Çok çeşitli engel kategorisinde öğrencimiz var. Bu öğrencilerimiz örgün eğitim içerisinde buralarda lise düzeyinde eğitim almaktadırlar. Bir lise dengi diplomaya sahip olurlar, bir müfredata bağlıdır. Burada sadece her gün el işleri gibi işler yapılmaz. Bunun dışında akademik olarak kendilerini geliştirecekleri, düzeylerine göre dersler de alırlar."

 

Öğrencilerin, beceri ve uygulama derslerinde yaptıkları eserleri sergilediklerini ve iftihar ettikleri bir tablonun ortaya çıktığını belirten Güngör, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla eserleri kamuoyuyla paylaşmaktan mutlu olduklarını aktardı.

 

Genel Müdür Celil Güngör, "Engel insanların hiçbir şey yapamayıp toplumun dışında kalmaları demek değildir. İnsanların bir engeli olabilir ama bin farklılıkları, yetenekleri ve becerileriyle toplumda çok işlevsel işler görebilir. Toplumun önemli bir paydası olabilir. Bu sergide öğrencilerimizin  toplumun önemli bir paydası olması gerektiğini değil, olduğunu ispat ediyoruz, gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Dolmabahçe Sanat Galerisi´nde açılan "Sanata Engel Yok: En Özel Öğrenciler Eserler ve Etkinlikler" sergisinde, özel eğitim öğrencilerinin yaptığı eserler sergileniyor.

 

Türkiye´nin değişik yerlerindeki özel eğitim merkezlerinde öğrenim gören öğrencilerin yaptığı yaklaşık 130 eser, 11 Aralık Perşembe gününe kadar görülebilecek.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.