BAKAN ÖZER, İSO'NUN 70. YIL GALASINA KATILDI  
BAKAN ÖZER, İSO'NUN 70. YIL GALASINA KATILDI

BAKAN ÖZER, İSO'NUN 70. YIL GALASINA KATILDI

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Mesleki eğitimde mütevazı başlangıçlarla patent, faydalı model, marka tasarım tescillerine yönelik çok önemli adımlar atıldı. Millî Eğitim Bakanlığının 2022'nin ilk 5 ayında almış olduğu tescil sayısı, 7 bin 200." dedi.

İstanbul Sanayi Odasının (İSO) 70. yılı nedeniyle düzenlenen galada konuşan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul'da mesleki eğitimin güçlendirilmesi için çok önemli adımlar attıklarını vurgulayarak her adımın yeni projeleri tetiklediğini söyledi.
 
İstanbul'daki meslek liselerinde yakılan meşalenin 81 ile yayılmasıyla ortaya bambaşka bir hikâye çıktığını dile getiren Özer, meslek liselerinin yüzde 95 doluluk oranına ulaştığını kaydetti.
 
Mesleki eğitimin öneminin salgında daha da ortaya çıktığına işaret eden Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Mesleki eğitim öğrenci ve öğretmenleri maske, dezenfektan, solunum cihazı ürettiler. Hatırlarsanız Bursa'da Tophane Lisesinde hızlı antiseptik ürettiler. Mesleki eğitim okullarımızda 200 milyonluk yıllık gelirlerden, 1 milyar 162 milyonluk gelir kapasitesine ulaştık. Bir taraftan eğitimin kalitesini artırırken diğer taraftan üretim kapasitesini artırmaya ve olağanüstü koşullarda toplumun ihtiyaç duyduğu ürünleri üretebilir duruma getirdik. Böylece iş gücü piyasasıyla entegrasyonu da sağlamış olduk. Ülkelerin kalkınmasındaki en önemli alan olan fikrî mülkiyet ve sınai haklar alanına girdik. Eğer siz katma değeri yüksek olan ürünler üretemezseniz dünya ile rekabet etmeniz mümkün değil, sadece güçlü ülkelerin taşeronu olabilirsiniz. İşte mesleki eğitimde mütevazı başlangıçlarla patent, faydalı model, marka tasarım tescillerine yönelik çok önemli adımlar atıldı. Millî Eğitim Bakanlığının 2022'nin ilk 5 ayında almış olduğu tescil sayısı, 7 bin 200."
 
Bakan Özer, artık meslek liselerinde farklı bir ekosistem olmaya başladığının altını çizerek "Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle külliyede 50 AR-GE merkezinin açılışını yaptık. Meslek liselerinde AR-GE merkezleri kurduk, şu anda 55 AR-GE merkezimiz var. Meslek liseleri yurt dışına ihracat yapmaya başladı. Bunlar çok önemli adımlar. 25 Aralık 2021 itibarıyla üç önemli kritik değişiklikle, işverenler üzerindeki asgari ücretin yüzde 30 payını verme külfetini 3308 Sayılı Kanun'la kaldırdık, tamamen devlet olarak üzerimize aldık. Aynı zamanda 3. sınıfa geldiği zaman kalfaların almış olduğu asgari ücretin yüzde 30'unu da yüzde 50'ye çıkardık. Bugün çırak ve kalfa sayısı 510 bin, 2022'nin sonunda 1 milyona çıkaracağız. 'Çırak, kalfa bulamıyorum.' retoriğini sanayicilerle birlikte tarihe gömeceğiz." ifadelerini kullandı.
 
Mesleki eğitimde yeni hikâyeler yazacaklarını vurgulayan Özer, şunları kaydetti:
 
"Çözüm üretmemiz gereken bir kitlemiz var. İşte mesleki eğitim merkezinde bu kitleyi mesleki eğitimle buluşturup yepyeni bir açılım yaparak 2023'te OECD ortalamasını yakalayacağız. Biz el ele verdiğimiz zaman, bu güzel ülkede çözemeyeceğimiz hiçbir problem olmadığına inanıyoruz. Yeter ki samimi bir şekilde el ele verelim. Yeter ki samimi bir şekilde birbirimize destek olalım, sırt verelim ve beraber yürüyelim. O yürümede ortaya çıkan hikâyeleri ben inanıyorum ki yeni başarı hikâyeleriyle taçlandıracağız. Ben onun için bugün burada olmayı çok istedim. Sizlere teşekkür etmek için sizlerle beraber yol yürüdüğüm için mutluluğumu ifade etmek için buraya geldim. Hepinize çok teşekkür ediyorum. İSO'nun 70'inci yıl dönümünü kutluyorum. 1952 yılında başlamış olduğu yolculukta, gelmiş olduğu mesafeleri görmek gerçekten çok büyük mutluluk veriyor, geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor. Ülkemizin, her ne kadar bu günlerde zorluklar geçirse bile, birlik ve beraberlik içinde bu türbülansları da atlatabileceğine inancımızı daha çok perçinliyor."

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.